Jakoś(ć) to będzie?

Nabywcy pelletu mogą przebierać w propozycjach oferentów. Szerokim łukiem powinni jednak omijać ogłoszenia w rodzaju „tani pellet o doskonałych właściwościach”. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że lepsza jakość produktu zawsze pociąga za sobą wyższe koszty jego wytworzenia. A po wtóre: bo kotły na pellet są bardzo wrażliwe na paliwo o niewłaściwych parametrach.

Czym zatem charakteryzuje się dobrej jakości pellet drzewny?

  • Ma gładką powierzchnię.
  • Jego kawałki są mniej więcej jednakowej wielkości.
  • Nie zawiera nadmiernej ilości pyłu.
  • Charakteryzuje się niską zawartością popiołu (0,5-1,5%).
  • Jego ciężar właściwy wynosi ok. 0,65 kg/l.
  • Tonie w wodzie i ulega w niej rozpadowi.
  • Jego kolor przypomina czyste drewno.
  • Nie powinien zawierać sztucznych dodatków.
  • Jego wilgotność nie powinna przekraczać 12%.

O jakości pelletu nie świadczy jego odcień. Ten uzależniony jest bowiem od gatunku drzewa, z którego powstało paliwo. Np. sosna czy brzoza mają znacznie jaśniejszą barwę drewna niż orzech, wiśnia, kasztan albo dąb. Często też bywa, że drzewa różnią się kolorem w obrębie jednego gatunku.

Zapach palonego pelletu powinien być taki sam, jak woń towarzysząca paleniu drewna. Pojawienie się innych zapachów może oznaczać obecność pozostałości lakierów czy farb np. w odpadach z przemysłu meblarskiego, które przetworzone zostały w surowiec do produkcji pelletu.

Ponieważ pellet zwykle kupuje się w sporych ilościach, kwestia wyboru jego rodzaju jest sprawą – dosłownie i w przenośni – dużej wagi. Źródłem większych oszczędności niż zakup opału po najniższej cenie będzie zakup pelletu o potwierdzonej certyfikatami jakości oraz ze sprawdzonego źródła.