Pellet – z czym to się je?
Pellet to obecnie najbardziej popularne biopaliwo stałe, uzyskiwane z różnego rodzaju biomasy: odpadów drzewnych, roślin uprawianych w tym celu oraz z produktów ubocznych rolnictwa. Najpowszechniejszy jest pellet drzewny, ale na rynku dostępne są także: pellet ze słomy, z trawy, nasion słonecznika, miskantu cukrowego, rzepaku, pestek owoców i inne.
Pellet opałowy występuje w postaci wałeczków o długości kilkunastu mm i średnicy przekroju 6-8 mm. Powstaje w efekcie „peletyzacji”, polegającej na zagęszczaniu, prasowaniu i wysokociśnieniowym formowaniu z biomasy roślinnej cylindrycznych brykiecików. Do wytwarzania pelletu nie używa się sztucznych lepiszczy ani dodatków. Jest on paliwem ekologicznym.
Pellet przeznaczony jest głównie do spalania w indywidualnych i zbiorowych instalacjach grzewczych. Jego wartość opałowa zależy od surowców, z których został wytworzony. Średnia kaloryczność pelletu drzewnego to 18 MJ/kg [megadżuli na kilogram].
Dla porównania średnia wartość opałowa
- węgla kamiennego to ok 29 MJ/kg
- ekogroszku ok. 25 MJ/kg
- suchego drewna ok. 15 MJ/kg.